הימים הראשונים אחרי לידה גדושים בכל כך הרבה התרגשות והתחלות חדשות. ג’ולי קרקו אחות טיפת חלב ויועצת הנקה IBCLC הכינה לך מדריך שיעזור לך להתחיל להניק כבר רגע לאחר הלידה
מסע ההורות שלך מתחיל כבר בהריון ובסופו, מגיע תינוקך לאוויר העולם. מהמקום הכי נעים ומוגן עם טמפרטורה והזנה קבועים, הוא עובר לסביבה חדשה.
מיד לאחר הלידה, הניחי את התינוק עלייך, עור לעור, המקום הטבעי לתינוקך. זהו הרגע הראשון שלכם יחד בהתנסות הבונדינג (Bonding), ההכרות ראשונית. חוויה מרגשת מאוד ומעצימה.
בין אם היתה לך לידה וגינאלית, קיסרית או וואקום, המעבר מהחיים ברחם אל העולם שבחוץ, יהיה טוב יותר עבור תינוקך, כאשר הוא נוגע בך, עור לעור.
לכן מומלץ, אם ניתן, להשאיר את התינוק במגע עור לעור למשך כשעה וחצי לאחר הלידה או עד לסיום ההנקה הראשונה.
מה זה אומר עור לעור?
את ותינוקך נמצאים חזה מול חזה כך שאין בגדים או שמיכות שמפרידים ביניכם.
השמיכה מונחת על גבו של תינוקך ועלייך. עור לעור עוזר לתינוק להסתגל לחייו מחוץ לרחם, מפחית בכי, מעלה את רמת הסוכר בדמו וטמפרטורת גופו ועוזר לו להיצמד לשד.
השעה הראשונה לאחר הלידה היא חלון הזדמנות נפלאה להנקה הראשונה שלך בחדר לידה הידוע גם בכינוי “שעת הזהב”.
שכבי בתנוחה חצי מוגבהת בין 30 ל-45 מעלות, כאשר כולך “עטופה” באופן טבעי באוקסיטוצין ואדרנלין המופרשים לאחר הלידה. בשלב זה התינוק מאוד ערני ונמצא במצב עור לעור עלייך. אם ניתן לו הזדמנות יתכן וגם יזחל לכיוון השד שלך, ייצמד בעצמו ויתחיל לינוק.
תינוקך מכיר את ריח מי השפיר עוד מהרחם ובעזרת חוש הריח המפותח שלו, מריח את ידיו
בעזרת זיהוי ריח מי השפיר, מוצא תינוקך את הפטמות, כיוון שהבלוטות בהילת הפיטמה מפרישות ריח דומה. לכן כדאי לא להסיר את מי השפיר מידיו של התינוק לאחר הלידה.
לאחר ההנקה יחזור התינוק לשינה עמוקה ויתעורר בכל פעם להנקות קצרות ותכופות. באופן זה יצור החלב עולה.
אפשר לבקש מהמיילדת לעזור בחיבור.
מה עושים אם לא נצמד?
- במידה ותתרחש הפרדה ביניכם בעקבות ניתוח קיסרי, וואקום או לידה ארוכה, יתכן שייקח לתינוק טיפה יותר זמן להיצמד לשד ולהגיע להנקה יעילה.
- השאירי את התינוק במצב עור לעור כמה שיותר.
- בעזרת סחיטה ידנית, רוקני מהשד את טיפות הקולוסטרום לתוך מזרק או אספן קולסטרום וטפטפי או תתני לו בכפית קטנה ישירות לפיו.
- במהלך 3-4 היממות הראשונות אחרי הלידה, התינוק יונק קולוסטרום.
הקולוסטרום הוא החלב הראשון שנוצר בשד כבר בהריון בכמויות קטנות מאוד ומתאים באופן אופטימלי לצרכיו של התינוק וגודל קיבתו.
ביממה הראשונה יספיק לתינוק בין 5-7 מ”ל.
הקולסטרום מכיל ריכוז גבוה של נוגדני IgA המגנים על ריריות מערכת העיכול והנשימה ומסייעים לפינוי בילירובין מהגוף ולפינוי היציאות הראשונות, המקוניום.
אל תצפי לזרם, מדובר בנוזל צמיגי, בצבע צהבהב.
הציעי לתינוק הנקות בהתאם לסימני הרעב המוקדמים שלו: הוצאת לשון, תנועות שפתיים והזזת הראש מצד לצד.
נפח החלב יעלה בהדרגה ולרוב ביממה השלישית, תרגישי מלאות בשד ואולי טפטוף של חלב בזמן הנקה. צבע החלב משתנה מצהבהב ללבן.
שימי לב במידה ויופיעו אחד מהסימנים הבאים: גודש, כאב, קושי בחיבור, ספק ביצור החלב, חוסר עליה מספקת במשקל או שאין מספיק חיתולים עם שתן/יציאות או יציאות כהות עדיין ביממה 5, יש צורך בהערכה מחודשת של ההנקה.
את המאמר כתבה: ג’ולי קרקו אחות טיפת חלב ויועצת הנקה IBCLC